Portefeuillehouder
J.A. Fackeldey (Krachtige samenleving)
H.J. Hofstra (Sport en Leefbaar Platteland)
1) De samenleving van Flevoland is gezond, welvarend en betrokken (iedereen doet mee en hoort erbij)
Doel (2019-2023)
De samenleving van Flevoland is gezond, welvarend en betrokken (iedereen doet mee en hoort erbij).
Doelrealisatie
- De vier programmalijnen binnen Krachtige Samenleving (vastgesteld in september 2020) - 'Een gezond en veerkrachtig Flevoland (gericht op preventie en positieve gezondheid)', 'Leefbaar Platteland', 'Toekomstbestendige Gezondheidszorg' en 'Arbeidsmarkt & Participatie' – zijn in uitvoering en dragen bij aan het versterken van de infrastructuur en arbeidsmarkt gezondheidszorg, positieve benadering van eigen invloed op gezondheid en stimuleren van inwonersinitiatieven.
- We hebben een verbindende rol vervuld tussen gemeenten, zorgaanbieders en Rijk als het gaat om (gezondheids)zorg. Dit doen we voornamelijk via het vehikel ‘regionale Zorgtafel Flevoland’ en overleggen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), NZa en Zorgverzekeraar. Ook Flever (voorheen CMO Flevoland) speelt hierbij een actieve rol.
- We hebben een bijdrage geleverd aan de sociale acceptatie, veiligheid en gelijke behandeling van LHBTIQ+'s in Flevoland, waar nodig hebben we de samenwerking met relevante maatschappelijke organisaties en gemeenten opgezocht.
Activiteiten 2021
In 2021 hebben we de activiteiten uit 2020 doorgetrokken en uitgebreid.
Een gezond en veerkrachtig Flevoland
- Het netwerkplatform WEL in Flevoland (gericht op preventie en positieve gezondheid) draait en er zijn digitale en hybride werkvormen ontwikkeld om ook tijdens coronabeperkingen de vaart erin te houden. Het netwerk is verder uitgebreid met onder andere de Flevolandse Patiëntenfederatie en via de Preventiecoalitie (zie hieronder) is ook Zilveren Kruis aangehaakt. Ook is contact gelegd naar verschillende vrijwilligers- en welzijnsorganisaties. Naast de WEL nieuwsbrief is de eerste aflevering van een podcastserie opgenomen.
- Getrokken door de GGD en gefinancierd door de provincie is een monitor positieve gezondheid ontwikkeld. De monitor is bijna afgerond en wordt in het eerste kwartaal van 2022 gelanceerd.
- Samen met partners als FPF, Zorgbelang, MEE en GGD is een eerste stap gezet om behoeften van inwoners in kaart te brengen.
- Ondersteuning onderzoek, experimenten en initiatieven die op regionaal niveau een gezonde leefstijl en (positieve) gezondheid bevorderen, onder andere door bijdrage aan de Werkplaats Sociaal Domein (Windesheim), bijvoorbeeld op het gebied van laaggeletterdheid.
- Voorbeelden van uitgevoerde activiteiten: ondersteuning lokale netwerken bij 3 gemeenten - waaronder ondersteuning in gemeente NOP bij de uitvoering van het lokale preventieakkoord, werksessies natuur en positieve gezondheid en bevordering cultuurparticipatie kwetsbare groepen.
Leefbaar platteland
- De nadere regels 'Fonds Leefbaar Platteland 2021 - 2023' zijn in de eerste helft van 2021 voorbereid, ter inzage gelegd en vastgesteld. Deze nadere regels zijn op 15 juni 2021 in werking getreden. Met deze subsidieregeling geven we een impuls aan de versterking van de sociale cohesie van het Flevolandse platteland.
- In de eerste helft van 2021 is de 'Adviescommissie Fonds Leefbaar Platteland 2021-2023' benoemd die advies uitbrengt over subsidieaanvragen die zijn ingediend. Deze commissie is in 2021 tweemaal bijeen geweest.
Toekomstbestendige Gezondheidzorg
- Op 17 februari 2021 heeft PS ingestemd met een intensievere rol van de provincie voor ondersteuning van de Zorgtafel en de koers voor de komende jaren. De Zorgtafel heeft als doel om, na het faillissement van het ziekenhuis in 2018, het zorgaanbod in de regio te herstellen en op peil te brengen en vervolgens te werken aan een toekomstbestendige zorginfrastructuur. De urgentie hiertoe is in de huidige coronatijd alleen maar toegenomen.
- De provincie faciliteert in samenwerking met Zilveren Kruis de Zorgtafel (voorzitter en projectbureau) en onderhoudt een actief netwerk met de deelnemers, het ministerie van VWS, woordvoerders TK en landelijke partners zoals de NZa. De provincie nam ook deel aan het Voortgangsoverleg met het ministerie van VWS en hield vinger aan de pols ten aanzien van opvolging van Tweede Kamermoties.
- Naast de verschillende nieuwsupdates van de Zorgtafel zijn de Staten in september in een beeldvormende sessie bijgepraat door een aantal partners van de Zorgtafel (Zilveren Kruis – preventiecoalitie, Woonzorg Flevoland – Tijdelijk Verblijf Lelystad en Gezondheidscentrum Emmeloord) over de stand van zaken.
- Voor de ontwikkeling van het Tijdelijke Verblijf Lelystad (TvL) heeft de provincie ondersteund door twee onafhankelijke procesbegeleiders in te zetten. Oplevering van het inrichtingsvoorstel voor de bestuurders van de zorgorganisaties vindt begin 2022 plaats. Parallel hieraan is een uitgebreide lobby richting landelijke politiek ingezet om dit project (aanvullend) gefinancierd te krijgen.
- Andere projecten die de provincie heeft ondersteund zijn: Gezondheidsplein Noordelijk Flevoland, OZO verbindzorg (digitaal communicatie platvorm voor inwoners, mantelzorgers en zorgaanbieders) en de projectaanvraag bij het ministerie VWS: ‘Preventiecoalitie’. In de Preventiecoalitie trekken zorgverzekeraar, gemeenten, provincie, zorgaanbieders en GGD samen op om sector overstijgende kansen of knelpunten regionaal aan te pakken en zodoende krachtiger in te zetten op preventie.
Arbeidsmarkt & participatie
- Op 30 september 2021 is de 'Human Capital Agenda Zorg & Welzijn Flevoland (2021-2025)' door ruim 30 partijen ondertekend. In deze agenda staan twaalf concrete doelstellingen om het tekort aan personeel in zorg en welzijn aan te pakken. Werkgevers in zorg en welzijn, onderwijsorganisaties, de zes gemeenten, provincie Flevoland en het UWV gaan samen de agenda uitvoeren. Bij de totstandkoming van deze HCA is nauw samengewerkt met het economisch beleid (zie programma 3, par 3.1).
- (Kleinschalige) initiatieven met regionale potentie op het gebied van arbeidsmarkt & participatie zijn ondersteund, waaronder de opschaling van het project 'Academische Verpleeg(t)huiszorg' en het project 'Buurtconciërges' (een project waarin langdurig werklozen een baan aangeboden krijgen waarmee zij maatschappelijke waarde creëren door de leefbaarheid in buurten te vergroten).
Overige activiteiten
- Eind 2021 heeft CMO de transitie die zij de laatste jaren (zowel intern als extern) heeft doorgemaakt afgerond met een naamswijziging: Flever. Met het Meerjarenplan 2021-2024 hebben provincie en Flever er gezamenlijk op ingezet dat de activiteiten van Flever bijdragen aan de opgave Krachtige samenleving. Hiervoor heeft Flever drie programmalijnen ontwikkeld: 'Positieve Gezondheid',' Arbeidsmarkt & Onderwijs' en 'Versterken Inwoners'. Het Jaarplan 2021 is het eerste uitvoeringsplan ‘nieuwe stijl’ en ondanks corona is er veel werk verzet. Als uitvoeringsorganisatie en strategische partner van het programma Krachtige Samenleving heeft Flever haar positie versterkt en draagt bij aan een betaalbare, goede en toegankelijke Flevolandse sector zorg en welzijn.
- Met een incidentele subsidie aan Bibliotheeknetwerk Flevoland (BNF) heeft de provincie bijgedragen aan het versterken van het provinciale netwerk om laaggeletterdheid te bestrijden (cross-over thema dat ook onderdeel is van ‘de Cultuurnota’). Vanaf 2022 zet BNF verder in op laaggeletterdheid, vanuit hun eigen reserve.
- We hebben twee verschillende jeugddebatten (Op Weg Naar Het Lagerhuis (OWNHL) en het Provinciaal Jeugddebat) gefaciliteerd, ter bevordering van de kennis van jongeren over democratie en de provinciale organisatie. Vanwege de maatregelen rondom de coronacrisis werden de debatten in hybride vorm of volledig online uitgevoerd.
- Flevoland als Regenboogprovincie is op verschillende manieren vormgegeven, bijvoorbeeld bij Orange The World (een mondiale beweging tegen geweld tegen vrouwen) door het provinciehuis van 25 november tot 10 december oranje aan te lichten. Daarnaast worden in het schooljaar 2021/2022 in 18 klassen lessen uitgevoerd waarbij thema’s als diversiteit, respect en anti-discriminatie bespreekbaar worden gemaakt. Ook is een incidentele subsidie verstrekt aan Bureau Gelijke Behandeling Flevoland (BGBF) voor een provinciale meldingscampagne, is er aandacht geweest voor de jaarlijkse Coming Out Week en is op 11 oktober de regenboogvlag gehesen.
Regionale aanpak Eenzaamheid (gefinancierd uit het coronamaatregelen pakket):
- De coronapeilingen, uitgevoerd in opdracht van de provincie, laten zien dat de coronapandemie en -maatregelen de eenzaamheid onder inwoners versterkt. Via een aantal mededelingen hebben we de Staten geïnformeerd over uitkomsten van de coronapeilingen en de activiteiten van de regionale aanpak.
De sport in Flevoland is onderscheidend
Doel (2019-2023)
De samenleving van Flevoland is gezond, welvarend en betrokken (iedereen doet mee en hoort erbij).
Doelrealisatie
We hebben organisaties geholpen om gebiedsoverstijgende sportactiviteiten als sportevenementen, kernsporten en aangepast sporten in Flevoland te versterken.
Activiteiten 2021
- We hebben samen met Sportservice Flevoland B.V. uitvoering gegeven aan de Provinciale Sportnota 'Samenspel rendeert in Flevoland 2019 - 2023'. Hiervoor zijn we onder meer opdrachtgever en aandeelhouder van sportservice Flevoland B.V.
- We hebben (bovenregionale en internationale) sportevenementen ondersteund. Als gevolg van corona hebben veel evenementen echter geen doorgang kunnen of mogen vinden. Samen met organisaties is naar passende oplossingen gezocht.
- We hebben sporttalenten ondersteund en bijgedragen aan de toegankelijkheid en zichtbaarheid van aangepast sporten/gehandicaptensport door geld beschikbaar te stellen voor onder andere de 'maand van het aangepast sporten'.
- We hebben bijgedragen aan de ontwikkeling en uitwerking van het Nationaal sportakkoord.
- We hebben de sportinfrastructuur versterkt door stimulering van partners binnen lokale sportakkoorden, kennisuitwisseling en afstemming binnen watersport en triatlon. kennisuitwisseling en afstemming binnen watersport, wielersport en triatlon.
Middelen
4.3 Krachtige samenleving | Rekening 2020 | Begroting 2021 ontwerp | Begroting 2021 na wijziging | Rekening 2021 | Verschil |
---|---|---|---|---|---|
Lasten | 2.676 | 2.240 | 2.945 | 2.743 | 202 |
Baten | -30 | 0 | 0 | -18 | 18 |
Saldo | 2.646 | 2.240 | 2.945 | 2.725 | 220 |
x € 1.000 |
Waardoor wijkt het af | Verschil | Waarvan | effect op: |
---|---|---|---|
Lasten | Reserve | Rekening- saldo | |
1. Krachtige Samenleving | 89 | 89 | 0 |
2. Sport Service Flevoland | 68 | 29 | 39 |
Overige kleine verschillen | 45 | 0 | 45 |
Totaal lasten | 202 | 118 | 84 |
Baten | |||
1. Krachtige Samenleving | 12 | 12 | 0 |
Overige kleine verschillen | 6 | 0 | 6 |
Totaal baten | 18 | 12 | 6 |
x € 1.000, - = nadeel |
Toelichting
1. Krachtige Samenleving
'Krachtige Samenleving' is een meerjarig programma. Er is in 2021 volop gewerkt aan de realisatie van de programmalijnen. De programmering van de uitgaven sloot niet helemaal aan bij de activiteiten in 2021, grotendeels als gevolg van corona / lock down maatregelen. Hierdoor is de start van onder andere de preventiecoalitie en de uitvoering van de 'Aanpak Eenzaamheid' doorgeschoven. Daarnaast is een aantal opdrachten uitgezet in 2021 (bijvoorbeeld op het gebied van digitale gezondheid), waarvan de uitvoering voor het grootste gedeelte in 2022 plaatsvindt. De niet bestede middelen uit 2021 blijven beschikbaar in de reserve 'Krachtige Samenleving' voor de uitvoering van het programma in de komende jaren.
2. Sportservice Flevoland
Sportservice Flevoland heeft in 2 tranches een 2-jarige subsidie ontvangen voor het steunpakket 'Corona en Sport'. De uitvoering in 2021 loopt iets achter. Een deel van de subsidie schuift door naar 2022. De totale beschikking wordt niet hoger. Tranche 1 is gedekt uit de reserve 'Sport' en blijft in de reserve beschikbaar; tranche 2 is gedekt in de stelpost 'Nieuw beleid'.